Jukolan Viesti on suunnistajan juhlaa

Suunnistus on mitä parhain luontoliikuntalaji ja sopii koko perheelle. Suunnistusseuroissa eri ikäisille suunnistajille on omat luokkansa. Mitä suunnistuksessa sitten tapahtuu? Lajin tarkoituksena on kulkea eteenpäin maastoon ja reitille sijoitettujen rastien ohjaamina. Apuvälineinään suunnistaja käyttää kompassia ja karttaa, joten hyvä kartanlukutaito on aina olennaisen tärkeä. Reittivalinnan ratkaisevat sekä kisamaasto että suunnistajan omat fyysiset ominaisuudet. Suunnistajalta vaaditaan sekä fyysis-motorisia ominaisuuksia että kestävyyttä. Suunnistuksessa on erilaisia maastoja ja juoksualustoja, joten aerobisen energiantuottokyvyn pitää olla hyvä.

Suunnistus yhdistää kätevästi luonnon ja liikunnan. Jokaisella suunnistajalla on edellä mainittujen fyysisten ominaisuuksien lisäksi kykyä vastata eteen heitettyihin haasteisiin ja roppakaupalla sekä ongelmanratkaisu- että päättelykykyä.

Jukolan- ja Venlojen viestit järjestetään vuosittain

Jukolan Viesti tunnetaan maailman suurinpana suunnistuskilpailuna, joka järjestetään aina vuosittain. Kyseinen kilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1949. Yhteen viestijoukkueeseen kuuluu 7 jäsentä ja 70-90 kilometriä pitkä reitti. Jokaisella suunnistusreitillä on erilaisia ”pätkiä”, eli yksittäisiä osuuksia, jotka ovat pituudeltaan noin 6-17 kilometria. Jukolan Viestissä on yhteensä 7-osuutta ja Venlojen Viestissä 4-osuutta.

Jukolan Viesti on herrojen, eli miesten kilpailu ja Venlojen viesti on daamien, eli naisten kilpailu. Molempiin kilpailuihin osallistuu runsaasti huippusuunnistajia kaikkialta maailmasta. Kisaan osallistuu vuosittain myös paljon kuntosuunnistajia sekä Suomesta että monista Pohjoismaista. Venlojen ja Jukolan viestin lisäksi vuonna 1986 järjestettiin myös Nuorten Jukola, joka sai paljon positiivista julkisuutta. Nuorten Jukolaan osallistuivat 11-18 vuotiaat tytöt ja pojat. Tällä hetkellä seuraava Jukolan Viesti juostaan Napapiiri Jukola 2021 -tapahtuman merkeissä Rovaniemellä. Ilmoittautumiset suoritetaan netissä ja kilpailuun osallistuaksesi sinun pitää olla jonkin suunnistusseuran jäsen.

Mukaan suunnistamaan

Suunnistus on lajina aivan ihanteellinen, sillä laji kunnioittaa luontoa, eläimiä ja ilmastoa kanssakilpailijoiden lisäksi. Suunnistuksen periaatteet on helppo oppia ja säännöllisesti suunnistava nauttii monista hyödyistä, sillä sekä fyysinen että psyykkinen kunto pysyvät hyvinä. Askel nousee keveästi ja mieli virkistyy. Suunnistusseurat ympäri Suomen järjestävät vuosittain suunnistuskoulujen välityksellä alkeiskoulutusta erityisesti lapsille ja nuorille. Maailman arvostetuinta ja Suomen suurimpaa perinteistä suunnistustapahtumaa on vuosittain järjestämässä myös iso joukko talkoolaisia, eli noin 1600 vapaaehtoista talkoolaista ja lisää mahtuu, joten ei kun mukaan.