Hiihdon Maailmancup 2020

Hiihto on perinteinen suomalainen urheilulaji. Hiihto tunnetaan kestävyyslajina, joka sopii liikuntaharrastuksena aivan pienestä lapsesta mummoon ja vaariin asti, eli siis kaikille. Suomessa hiihtäminen aloitetaan jo päiväkodista tai viimeistään peruskoulusta alkaen. Lajia voi harrastaa koko elämänsä ajan, vaikkapa hiihtoa lajivalikoimassaan pitävään urheiluseuraan liittymällä.

Tutkimusten mukaan jopa yli kaksi miljoonaa kaiken ikäistä suomalaista pitää hiihdosta ja harrastaa sitä, mutta varsinaisten kilpahiihtäjien määrä on kuitenkin vähentynyt vuosi vuodelta. Talvet ovat koko ajan lämpimämpiä kuin milloinkaan ennen, joten keinolumen suosio on jatkuvasti lisääntynyt. Keinolumilatuja, henkilökohtaista valmennusta ja hiihtoa pareittain tai joukkueena tarjotaan lääkkeeksi suomalaisten osittain hiipuneeseen hiihto-innostukseen.

Hiihto on trendikäs laji

Nykyään hiihtäminen on todella trendikästä. Suomessa hiihtokausi on lyhyt, eli noin neljän kuukauden mittainen, joten esimerkiksi pääkaupunkiseudun hiihtopolut peitetään talvisin keinolumen avulla. Lapin kauniissa luonnossa on aina käyty hiihtämässä, mutta keinolumen käyttö mahdollistaa hiihtämisen myös heille, jotka eivät käy vuosittain hiihtelemässä Lapin valkoisilla hangilla.

Hiihto parantaa tehokkaasti hapenottokykyä, sydämen suorituskykyä ja vahvistaa erilaisia lihasryhmiä. Hiihto on jaloille, käsille, selälle ja koko vartalolle erittäin positiivisia vaikutuksia tuova urheilulaji, jonka suosio Pohjoismaissa on aina ollut korkea.

Hiihtotyylejä on niin monta kuin hiihtäjiäkin

Hiihtämiseen tarvitaan sukset ja sauvat, mutta hiihtotyyli on jokaisella aivan omanlaisensa. Virallisesti on olemassa perinteinen hiihtotapa ja vapaa hiihtotapa, joilla kummallakin on omat kannattajansa. Maastohiihto tapahtuu aina mäkistä maastoa, tasamaata tai vesistöjen jääpeitettä hyödyntäen. Umpihangella voi myös hiihtää, mutta siihen tarvitaan jo pidempiaikaisia hiihtäjän taitoja, joten aloittajan on hyvä aloittaa hiihtäminen tasamaalta.

Hiihdon Maailmancup -kausi 2020

Jokainen urheilua harrastava on varmasti joskus kuullut Hiihdon maailmancup -kaudesta. Suurta suosiota nauttiva maailmancup tullaan järjestämään vuosittain, elleivät poikkeusolot tai vastaavat olosuhteet estä tapahtuman järjestämistä.

Miesten maailmancup -hiihto järjestettiin ensimmäisen kerran vuosina 1973–1974, kun naisten vastaava puolestaan starttasi käyntiin ensimmäistä kertaa kaudella 1978–1979. Tällä hetkellä seuraava maailmancup-kausi on järjestyksessään jo 40., eli perinteitä maastohiihdolla on runsaasti.

Jokainen maailmancup -kausi käynnistyy legendaariseen tapaan Suomesta, eli Rukalta. Hiihdon maailmancup -kausi Rukalta alkaa Ruka maailmancup -osakilpailulla 27.–29.11.2020 ja päättyy Peking maailmancupiin 19.–21.3.2021. Hiihdon tunnelmasta voi olosuhteiden salliessa nauttia paikan päällä tai vaikkapa suoratoiston avulla.