Kaisa Mäkäräisen jalanjäljillä

Ampumahiihto lajina

Suomalaiset rakastavat ampumahiihtoa ja odottavat vuosittaista Ampumahiihdon Maailmancup -kautta lähes enemmän kuin mitään muuta. Suomalaisten ehdottomia ampumahiihdon sankareita on miehissä aina ollut kymmenen arvokisamitalia voittanut Heikki Ikola.

Ikolalla on Olympiahopeaa viestistä vuodelta 1972 ja niin ikään olympiahopeaa 20 kilometriltä ja viestissä vuodelta 1976. Kultaa Ikola hankki vuonna 1975 20 kilometriltä ja viestistä, vuodelta 1977 kultaa 20 kilometriltä, hopeaa viestistä sekä 1981 kultaa 20 kilometriltä, jolloin kisat olivat Suomen Lahdessa.

Naisissa suomalaisten ehdoton ykkösuosikki on aina ollut ”Kaisa”, eli Kaisa Mäkäräinen, joka on hiihtäjänä ollut suomalaisille hyvin rakas kaisamaiseen tyyliinsä esiintyen. Kaisa Mäkäräisellä on Ampumahiihdon Maailmanmestaruuskisoista kultaa, hopeaa ja pronssia, joten molemmat edellä mainitut hiihtäjät ovat tuoneet Suomea ansiokkaasti esille kaikkialla. Kaisa Mäkäräinen lopetti hiihtouransa maaliskuussa 2020 ja toimii nykyään hiihtovalmentajana nuorille aikuisille.

Suomalaisia menestyviä ja menestyneitä ampumahiihtäjiä löytyy vaikka kuinka paljon lisää, mutta tiedätkö mistä ampumahiihto on saanut alkunsa? Tutkitaanpa asiaa hieman. Ampumahiihto on alun perin alkanut sotilaspartiohiihdosta, joka oli olympialaji jo vuonna 1924. Näytöslajina ampumahiihtoa esitettiin olympialaisissa vuosina 1928, 1936 ja 1948.

Henkilökohtaisena olympialajina ampumahiihto tuli ensimmäisen kerran esiin vuonna 1960 Squaw Valleyn kisoissa ja viesti tuli mukaan kisaohjelmaan Ranskan Grenoblessa vuonna 1968. Ampumahiihdon 10 kilometrin pikamatka hiihdettiin ensimmäistä kertaa Lake Placidin kisoissa vuonna 1980 ja kauan odotettu naisten ampumahiihto tuli kisaohjelmaan viimein vuonna 1992 Ranskan Albertvillen kisoissa.

Eteenpäin on ampumahiihdossa aina kirjaimellisesti menty, joten vuonna 2002 mukaan kisaohjelmaan otettiin suosittu takaa-ajokilpailu. Henkilökohtaiset yhteislähtökilpailut hiihdettiin ensimmäisen kerran vuonna 2006 sekä miesten että naisten sarjassa. Venäjän Sotšin kisat vuonna 2014 toivat mukaan naisten ja miesten yhteisen sekaviestikilpailun.

Ampumahiihdon suosittu Maailmancup

Ampumahiihdon Maailmancup hiihdetään aina vuosittain. Tällä hetkellä tulevat kisat sisältävät yhteensä jopa 11 osakilpailua, jos ne vallitsevissa olosuhteissa koronavirustilanteen vuoksi tullaan järjestämään. Ampumahiihto on todella suomalainen ja suomalaisten suuresti rakastama laji, sillä jokainen ampumahiihdon maailmancup -kausi alkaa aina Suomen Kontiolahdelta. Tunnettuja kisapaikkoja Suomen lisäksi ovat muun muassa Itävallan Hochfilzen, Ranskan Annecy, Ruotsin Östersund, Saksan Ruhpolding ja Oberhof, Kiinan Beijing, Tsekin Nove Mesto, Norjan Holmenkollen, Italian Antholz-Anterselva ja Slovenian Pokljuka.